RSS Facebook

Článek 

Cenu Ú///A Prix vyhrál Mariánský most

30. 12. 2010 | autor: Martin Krsek

Mariánský most si zvolili fanoušci architektury za nejladnější stavbu zbudovanou na Ústecku od roku 1989. Vyplývá to z výsledků internetové ankety vyhlášené na podzim webem Ústí-Aussig.net a uzavřené 28. prosince.
V té mohli čtenáři vybírat i neodpornější objekt. "Vyhrála" novostavba administrativní budovy u Městského divadla, která byla dokončena letos a už si mezi Ústečany vysloužila přezdívku "žlutý hnus".

Na architektuře záleží

Cena se jmenuje Ú///A PRIX a autoři odborného webu popularizujícího regionální architekturu chtěli tímto způsobem zjistit, zda obyvatelům záleží na tom, jak nová architektura postavená od sametové revoluce poznamenává tvář města. "Zásluhou ankety získaly naše webové stránky rekordní návštěvnost za tři roky své existence. Hlasovalo přes pět set lidí. Tento ohlas by měl investorům i vedení města dát jasný signál, že lidem není jedno, že se většině případů staví průměrná nebo podprůměrná architektura a že se architektonická soutěž stala u nás skoro neznámým termínem," ohodnotil anketu tvůrce webu a architekt Matěj Páral.

Žlutá ignorance

Za příklad ignorance architektonických hodnot může posloužit právě vítěz anticeny, kterému dalo hlas 222 čtenářů. Budova společnosti Energetické a dopravní stavby navržená ateliérem Real Garant vyrostla na jedné z nejlukrativnějších parcel města naprosto bez respektu ke svému okolí, kde stojí nejreprezentativnější budovy města Městské divadlo a Muzeum. Přitom vedení radnice neprojevilo zájem ovlivnit vzhled novostavby, ač by k tomu zákonné prostředky mělo.
Čtenáři také pranýřovali humpoláckou přestavbu parteru interhotelu Bohemia na tržiště, nebo výstavbu obřího nákupního centra Forum v historickém jádru města.

Nový symbol města

Naopak držitel ceny pro nejkrásnější stavbu ukazuje, že důraz na kvalitu architektury se vyplácí. Mariánský most od architekta Romana Kouckého dokončený v roce 1998 v režii města si kvůli své vysoké pořizovací ceně nezískal z počátku sympatie Ústečanů. Záhy však obdržel mezinárodní ocenění jako jedna z deseti nejkrásnějších staveb světa 90. let a stal se moderním symbolem města. V anketě pro něj hlasovalo 267 lidí.
I druhou nejhezčí stavbou v pořadí je most, a to lávka zvaná dle svého netradičního tvaru Kočičí oči. V roce 2006 byla postavena podle návrhu Ivety Torkoniakové, Víta Hoznoura, Václava Macha nad dálnicí D8. Třetí příčku obsadila dostavba Komerční banky z roku 1997 od architekta Vladimíra Nováka.

Ohlas v médiích

O anketu se zajímala poměrně detailně média. Články o jejím vyhlášení a průběhu hlasování vydávaly nejen MF DNES a iDNES, s nimiž web Ústí-Aussig.net spolupracuje pravidelně, ale pořad mu věnoval také Český rozhlas Sever a Česká televize. Povědomí o anketě se tak podařilo rozšířit do většího okruhu hlasujících a výsledky tak získaly na váze.

Hlasy až z Británie

A kdo vlastně hlasoval? Zpočátku to byli především pravidelní čtenáři webu a pak ve vlnách lidé, kteří se o anketě dozvěděli z médií. Statistika přístupů na web v době hlasování, tedy mezi 1. a 28. prosincem, prozrazuje, že přirozeně nejvíce čtenářů pocházelo z Ústí (585 originálních přístupů), následují v těsném závěsu Pražané (519) a Tepličané (73). Ale nehlasovalo se jen z Česka, do ankety se zapojili také čtenáři z Velké Británie a Německa.

Tvůci webu měli jiné favority

Výsledky hlasování autory příliš nepřekvapily. Oba dva vítězové, nejlepší i nejhorší stavba, byli naprostí favorité takřka od začátku. A vzácně se na nich shodli odborníci i laikové. „Musím se přiznat, že já měl mezi nominovanými jiné adepty, ti však totálně propadli. Osobně povazuji za nejlepší architektonický počin ve městě za posledních 20 let obnovu Mírového náměstí do původního tvaru. Ale chápu, že to je hůř uchopitelné dílo než nějaký dům či most. Pro negativní kategorii jsem si zase myslel na přestavbu nemocnice na Kampus. Tady mě ústecká univerzita opravdu zklamala svým nekultivovaným přístupem k tak výjimečnému projektu. Místo stanovení jasné koncepce a vyhlášení architektonické soutěže se zatím jen bourá kvalitní meziválečná architektura,“ podotkl architekt Páral.

Příští rok anketa znovu?

Autoři webu chtějí vítěze ceny Ú///A PRIX obdarovat pamětním diplomem, jen nevědí, jak tuto pozornost přivítá držitel titulu nejošklivější stavba. Uvažují také, že zopakují anketu každý rok, tentokrát pro aktuální novostavby dokončené v daném roce.

(Rozšířená verze článku publikovaného v severočeské příloze MF DNES, 30. 12. 2010)

[IMG]

celkový pohled z nábřeží

[IMG]

logo u///a prix

[IMG]

Polyfunkční dům u divadla (Petr Novotný, Eva Vidláková, Real Garant)