RSS Facebook

Článek 

Slavné vily zprostředkovávají fórum o současné architektuře Ústecka

27. 03. 2013 | autor: Martin Krsek

Vzácný model proslulé brněnské vily Tugendhat se stal vrcholným exponátem právě otevřené výstavy v ústeckém muzeu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Přehlídku republikové architektonické elity doplňuje výběr nekrásnějších vil Ústeckého kraje – včetně tzv. ústecké tugendhatky.

Bydlení ve stylu art deco či neogotiky zprostředkovává výstava živě prostřednictví dobového zařízení domácnostní luxusním nábytkem. Ze svých depozitářů muzejníci vynesli například pozůstatky z vybavení vily ústeckého průmyslníka Maxe Schaffnera, kdysi jedné z nejkrásnějších a také nejstarších v regionu. Předtím, než neogotickou stavbu z roku 1874 od oblíbeného vídeňského architekta Hanse Miksche odstřelila samospráva města roku 1959, část zařízení vyhotovené ve stylu středověkého umění zachránili historici. Mezi exponáty uvidí návštěvníci také například přes sto let staré bronzové kohouty z topení Petschkova paláce, či jediné dochované originální světlo navržené význačným architektem Ervínem Katonou pro vilu ústeckého restauratéra Adolfa Pietschmanna. „Právě tato vila z roku 1934 si vysloužila přízvisko ústecká tugendhatka, neboť svým moderním pojetím ve stylu funkcionalismu výrazně převýšila dobovou architekturu v severních Čechách. Stala se také jedinou moderní stavbou Ústeckého kraje, kterou historici architektury zařadili do prestižního výběru 120. nejvzácnějších vil republiky,“ poznamenal kurátor výstavy historik Martin Krsek.

Plejádu medailonků jednotlivých vil oživuje mimořádná kolekce sedmi modelů, vedle vily Tugendhat tu stojí v miniaturní podobě třeba slavná Bílkova vila z Prahy. Nejmodernější architekturu reprezentuje velký model rodinného domu Karla Nešvery z Ústí dostavěného v roce 2000 podle návrhu ústeckého architekta a význačného teoretika architektury Jana Jehlíka. Precizní model vyhotovený předním českým tvůrcem architektonických modelů Vladimírem Jeníkem (rozhovor zde) získalo muzeum začátkem letošního roku darem od architekta.

„Chceme výstavou také tak trochu inspirovat současné investory, kteří uvažují o stavbě domu. Ukázat jim, že mimořádné stavby bez spolupráce s kvalitním architektem v minulosti nevyrostly. Takové v katalozích domů na klíč prostě nenajdete,“ dodává historik. Proto muzejníci vybudovali v předsálí expozice architektonickou kancelář s ukázkami nejnovějších prací v oblasti individuální architektury místních tvůrců. Zároveň bude výstavu provázet cyklus besed s významnými architekty z regionu.

Výstava Slavné vily Čech, Moravy a Slezska vychází z vědecko-popularizačního projektu pražské agentury Foibos, která vydala ve spolupráci s historiky kolekci knih o slavných vilách jednotlivých krajů a posléze z nich vybrala přehlídku nejvýznačnějších vil republiky. Mimořádně úspěšný formát pak realizovala také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Slovinsku.


[IMG]

Model rodinného domu Karla Nešvery na výstavě Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

[IMG]

Modely kanceláře 3+1 architekti na výstavě Slavné vily Čech, Moravy a Slezska v Ústí nad Labem