RSS Facebook

Článek 

Vychází kniha Zmizelé Ústí nad Labem od Martina Krska

09. 12. 2011 | autor: Martin Krsek

Prstí rodného města pokřtil ve čtvrtek 1. prosince svou novou knihu Zmizelé Ústí nad Labem historik městského muzea, publicista a spolutvůrce webu Ústí-Aussig.net Martin Krsek. Přináší nové objevy, které postupně obohatí naší databázi architektury severu Čech. Například se konečně můžeme podívat na podobu mauzolea rodu Wolfrumů od vídeňské architektonické kanceláře Miksch a Niedzielski, po které jsme bezvýsledně pátrali několik let.

O Ústí se často mluví jako o nevzhledném městě, městě bez památek, jehož reputaci zachraňuje jen půvabná krajina Českého středohoří. Kniha Martina Krska se snaží naopak ukázat čtenářům krajské město jako pozoruhodné sídlo se silným geniem loci. „Ač jsa osobně kovaným patriotem, objektivně připouštím, že Ústí není Český Krumlov. Je dynamickou průmyslovou metropolí, kde před nostalgií dostával většinou přednost pokrok. Osobitou krásu však městu nikdo upřít nemůže,“ poznamenává autor.

Proměny v čase

V textu se snaží rekonstruovat podobu Ústí nad Labem v rozličných epochách vývoje – od pravěkého sídliště přes středověké královské město po průmyslovou metropoli. Klade přitom důraz na architektonickou tvář. Využívá bohaté poznatky z historického bádání k dějinám města včetně dosud nepublikovaných objevů.

Příručka patriotismu

Obrazová část knihy zahrnuje 150 unikátních archivních fotografií, které přinášejí neotřelé pohledy na město Ústí. „Jako autor si přeji, aby tato kniha vyprovokovala své čtenáře k badatelským výpravám do terénu a posloužila jako klíč k přehlíženým půvabům největšího českého města na Labi,“ dodává Martin Krsek.

Pod společným označením Zmizelé Čechy, Morava a Slezsko vydává nakladatelství Paseka knihy, kterými se snaží připomenout zaniklou tvář měst, ale i celých regionů České republiky. Od roku 2006 už edice dosáhla 75 svazků. Nejmladší z nich „Zmizelé Ústí nad Labem“ se prodává v síti knihkupectví a doporučená cena je 249 korun.

[IMG]

Obálka knihy Zmizelé Ústí nad Labem

[IMG]

Knihu Martina Krska Zmizelé Ústí nad Labem křtí ústeckou prstí kmotr Václav Houfek.