RSS Facebook

Článek 

Z jakých variant vybírali radní podobu hotelu na Větruši?

03. 03. 2011 | autor: Martin Krsek

Investor hotelu na Větruši poskytl náhledy variant architektonického řešení předložených loni k vyjádření radě města Ústí nad Labem. „Radní nás tak trochu zaskočili. Vybrali si modernu, kterou jsme jim původně ani neměli v úmyslu předkládat. Přidali jsme ji spíš pro zajímavost,“ řekl k procesu zrodu tolik kritizované hotelové přístavby Větruše koordinátor projektu Miloš Šnobl.

Jak vnímáte hlasité reakce kritizující architektonické pojetí přístavby Větruše jako „neuvěřitelný průšvih a ostudu“?

My jsme nechali zpracovat návrh asi v pěti variantách a tak jsme ho předložili do rady města, ať si vyberou. Toto architektonické řešení prošlo radou města a na to my jsme to pak stavbu naprojektovali. Nakonec si vybrali moderní variantu, která nás také vyjde nejvíc. Takže výsledné vizuální řešení nám předepsalo město a my jsme v tom naprosto nevinně.

Netlačilo na vás město, abyste vyhlásili pro tuto výjimečnou parcelu architektonickou soutěž? Nebo neuvažovali jste sami oslovit vícero architektů a nejen jednoho?

Nikdo nás do toho netlačil. A myslím si, že to ani nebylo potřeba, jestliže jsme zpracovali více variant. Myslím si, že by architekti v podstatě nic jiného nevymysleli než něco moderního či historického a mezi tím nějaké polovarianty. Na Větřuši není zrovna moc velký prostor pro extra tvorbu. Stavební pozemek je prostorově velmi omezený.

Odpůrci stavby sepsali výzvu, aby investor stavbu zastavil a přehodnotil architektonické pojetí. Vyslyšíte je?

Je to absolutně nereálný požadavek. Na základě odsouhlaseného projektu k územnímu řízení bylo uděleno stavební povolení a na základě něho byla poskytnuta dotace z evropských fondů. V okamžiku, kdy něco v projektu změníme, tak přijdeme o dotaci. A bez dotace bychom stavbu ani nerealizovali. Rozpočet je kolem 136 miliónů a investor bude z toho muset 56 miliónů dát z půjček a ze svého. A to je na hraně, aby se mu investice vůbec vrátila.

Výzva apeluje jmenovitě na primátora Víta Mandíka jako jednatele společnosti Ekofin, která hotel staví. Nakolik ovlivňuje situaci on osobně?

To je absolutní nesmysl. Když se podívám do záznamů, tak se jednatelem firmy stal tři měsíce před volbami. Kdyby tušil, že se stane primátorem, tak by to asi neudělal. Ale protože je to firma jeho tatínka, který bydlí až ve Šluknovském výběžku, kde jsme měli problémy shánět jeho podpisy, tak bylo pro nás bylo pohodlnější, aby ho zastoupil. Nedůvtipní novináři pak píšou spekulace.

Rada města slovy své mluvčí Ivany Solničkové odmítá zodpovědnost za výběr architektonického návrhu dostavby Větruše:
„Rada svým usnesením č. 191/10 z 8. dubna 2010 pouze vzala na vědomí předložené varianty D a F. Žádnou z přeložených variant nepreferovala.“ (upřesnění, co mluvčí města míní variantou F, když investor vypracoval jen pět variant, se snažíme získat, pozn. red.)

Seznam ústeckých politiků, kteří zasedali v radě města v době rozhodování o podobě hotelu na Větruši:
Jan Kubata, Jan Řeřicha, Libor Turek, Arno Fišera, Miroslav Harciník, Tomáš Nedvěd, Petr Ryšavý, Zuzana Kailová, Michal Rožec, Ivan Dostál

(Rozhovor s Milošem Šnoblem vedl Martin Krsek při přípravě článku pro MF DNES, 9. 10. 2011)

Diskuzi k tématu najdete zde.

[IMG]

Větruše - návrh A

[IMG]

Větruše - návrh B

[IMG]

Větruše - návrh C

[IMG]

Větruše - návrh D (moderna)

[IMG]

Větruše - návrh E