RSS Facebook

Článek 

Dělníci poničili opravenou Galerii Emila Filly

06. 06. 2010 | autor: Artur Janoušek

Bezmála dva miliony korun stálo vybudování jedinečných výstavních prostor v ústeckém domě kultury, kam se před třemi roky přestěhovala Galerie Emila Filly. Zcela nová síň se ale bude muset opravit znovu, při rozsáhlé rekonstrukci celé budovy ji totiž dělníci zdevastovali.

Na zničení výstavní síně ve třetím patře domu kultury upozornili historici a architekti na webu usti-aussig.net, zprostředkovaně pak věc oznámili i MF DNES. Ví o tom už i vedení „Fillovky“. „Jsou tam hodně poničené podlahy a panely, na které se instalují díla. Navíc zmizela drahá světla i konzole, na nichž byla připevněná,“ popsala ředitelka galerie Vendula Fremlová.

Rozsah zkázy posoudila i znalkyně v oboru stavebnictví Šárka Draxlová. „Novou podlahu dělníci vůbec nechránili,“ říká. „Na parkety měli položit geotextilii, igelit a z prken složit provizorní podlahu, která by se po skončení prací rozebrala. Tím by nové parkety zůstaly nepoškozené. Nic z toho ale neudělali,“ uvádí Draxlová. V podlaze jedné z místností je zhruba metr široká díra. „To jak parkety nasákly vodou, zvedly se a vysypaly,“ vysvětluje Draxlová.

Dům kultury

Postaven byl v roce 1964. V roce 2005 ho kupuje magistrát od odborů ústecké chemičky a začíná s jeho rozsáhlou rekonstrukcí.
V roce 2006 je téměř za 2 miliony korun vybudovaná výstavní síň pro Galerii Emila Filly.
Loni v létě se z něj galerie musela vystěhovat do ústecké armaturky, v domě kultury se začal opravovat pavilon C a D, kde bude mít dům dětí a mládeže klubovny, dva velké sály a divadlo.
Galerie se měla původně vrátit do domu kultury na podzim. Návrat se ale oddálil až po dokončení rekonstrukce hlavní budovy A, což má trvat ještě dva roky. Celá rekonstrukce vyjde na 180 milionů korun.

Domnívá se, že v těchto místech museli dělníci cosi skladovat nebo míchat maltu. Oprava podlahy bude velmi nákladná. V zadní části galerie znalkyně navíc odhalila něco, čemu lze jen těžko věřit. „Dělníci sem na panely chodili močit. Mapy na nich jsou charakteristické, navíc v té správné výšce,“ uvádí. Přitom právě poblíž galerie jsou v domě kultury čtyři nové záchody, které vyšly magistrát na neuvěřitelných 11 milionů korun.

Panely sloužící k instalaci děl tvoří dřevotřísková žebra, ze stejného materiálu je i opláštění. Barvy jsou na něj nanášeny v přesně předepsaném pořadí. Jejich oprava proto bude velmi nákladná, prostý sádrokarton je nenahradí. „Já tam žádnou škodu neeviduji, a to tu máme velmi často dispečink a kontrolní dny,“ namítl Pavel Přeučil, obchodní ředitel firmy Ravel, která v této části domu kultury vyměňuje okna, dveře, rozvody a topení.

Při kontrolním dnu v dubnu sváděli zástupci firmy díry v podlaze na počasí. „Když se hledal viník, z jehož pojistky by se škoda zaplatila, trvali na tom, že za nic nemůžou. Parkety prý poničily prosincové mrazy, mluvili také o špatné vlhkosti vzduchu,“ popsal účastník jednání Pavel Plánička z ateliéru 3+1 architekti, kteří v roce 2006 prostory Galerie Emila Filly navrhovali.

Také stavební mistr na dvoře domu kultury tvrdil, že se dělníci snažili podlahu chránit. Zároveň odmítl, že by dělníci močili na výstavní panely. „Kdo vám to řekl? To je nesmysl,“ prohlásil.

Ani zmizení reflektorů si nikdo z firmy neumí vysvětlit. „Proč by to někdo kradl? K čemu by mu to bylo?“ tázal se nechápavě stavební mistr. „Pokud by tady byly, musely by být napsány v předávacím protokolu. A nic takového tam není,“ řekl ředitel Ravelu Pavel Přeučil.

Jenže galeristé si je s sebou při stěhování nebrali, nic o nich neví vedení města, jemuž budova patří.
Zprávy o poničení zarmoutily architekta Jana Jehlíka. „Zasahují mi do autorského díla,“ říká. „Ten galerijní prostor měl svoji kvalitu, ale to nikoho nezajímá, nikomu to nevadí a magistrát jako vlastník domu kultury není schopen to ohlídat,“ stěžuje si architekt.


O potížích v prostorách pro galerii vedení města dokonce nic neví. „Město předalo staveniště zhotoviteli a veškeré záležitosti řeší zhotovitel až do opětovného vrácení zpět městu,“ řekl náměstek primátora Jan Řeřicha.

Podle mínění některých odborníků, s nimiž MF DNES text konzultovala, však nemusí jít jen o nedbalost či vandalství, ale také o snahu uměle vytvořit další veřejnou stavební zakázku. Pak by to pro magistrát znamenalo zbytečné plýtvání.

Galerie se vyklidila po poslední výstavě loni 30. června a přestěhovala se do budovy armaturky v Předlicích. Podle původních plánů se měla vrátit zpět po roce, tedy letos na podzim. Z toho ale sešlo, brání tomu další část oprav.


„Jakmile bude dokončena rekonstrukce části C a D objektu, bude zahájena rekonstrukce části A. Bude tedy uzavřeno hlavní schodiště domu kultury, a prostory galerie tak nebudou vůbec přístupné. Nejbližší možný termín vrácení galerie na původní místo bude možný až po rekonstrukci části A,“ popsala mluvčí magistrátu Ivana Solničková. A to potrvá až dva roky.


Článek vyšel 3. května 2010 v regionální MF DNES. Otiskujeme ho se souhlasem redakce.

[IMG]

jedna z prvních výstav

[IMG]

vstup do galerie

[IMG]

zásah do prostoru při rekonstrukci kulturního domu

[IMG]

zásah do prostoru při rekonstrukci kulturního domu

[IMG]

zásah do prostoru při rekonstrukci kulturního domu