RSS Facebook

Článek 

Dresdner Moderne 1919 - 1933

10. 10. 2019 | autor: Martin Krsek

Obdivuhodné dílo severočeského rodáka Hanse Richtera můžete obdivovat na aktuální výstavě ve Stadt Museum Dresden o meziválečné moderně v Drážďanech. Architekt, který realizoval mimořádné stavby na Ústecku a Děčínsku, byl totiž čelním představitelem internacionálního slohu v Sasku. Výstava trvá jen do 27. 10. 2019.

Výstava mapuje rozvoj architektury v saské metropoli od konce první světové války do nástupu nacistů, kteří modernu a její architekty zavrhli jako levicovou úchylku. Z Richterovy tvorby dodnes v Drážďanech najdete například proslulé sídliště Trachau. Výstava přibližuje díla řady dalších zvučných jmen, mimo jiné Maxe Hanse Kühna, jehož kancelář navrhla novou správní budovu ústeckého Spolku pro chemickou a hutní výrobu. Expozice přibližuje vznik kultovního projektu budovy Hygiene-Museum (1926), zaobírá se experimentálními stavbami na výstavištích, pokusy o racionalizaci nábytku a dalšími sférami této převratné doby.

K výstavnímu projektu vyšel obsáhlý a kvalitně zpracovaný katalog, v němž autoři citují i stránky Usti-Aussig.net a Decin-Tetschen.net. Recipročně jsme získali informace o několika neznámých či málo známých pracích Hanse Richtera na severu Čech, mimo jiné i o vile Pietschmann ve Šluknově. Katalog bude k dispozici v knihovně Muzea města Ústí nad Labem .

[IMG]

expozice Dresner Moderne - https://www.ahoibuero.de