RSS Facebook

Článek 

Změní se Větruše ve stavbu ve stylu podnikatelského baroka?

10. 02. 2011 | autor: Martin Krsek

Na vrchu Větruše vzniká přístavba hotelu k historickému výletnímu zámečku. Některé návrhy na přístavby sice pronikly na veřejnost už loni, vedení města ale evidentně chtělo o výsledné podobě rozhodne samo - bez přizvání odborné veřejnosti.

Proto finální vizualizace, která se nyní objevila v médiích, vyvolala zděšení.

"Neuvěřitelný průšvih a ostuda. Je to zásadní zásah do panoramatu města ve tvarosloví a obávám se, že i v kvalitě detailu pokleslé postmoderny z raných 90. let křížené ještě se socialistickým realismem 50. let," komentuje podobu novostavby architekt Matěj Páral, tvůrce webových stránek o historii regionální architektury Ústí-Aussig.net.

Jako zastupitel centrálního obvodu vyzval v úterý své kolegy, aby se distancovali od projektu a pokusili se dosáhnout jeho zastavení. To se mu prosadit nepodařilo, vyvolal ale aspoň veřejnou diskuzi.

"Ta stavba, pokud vznikne, nepozvedne prestiž našeho města, spíš naopak, a mnozí z nás Ústečanů se k ní nebudeme hlásit v naději, že nás s tímto diletantismem nikdo nebude spojovat," reagoval mezi jinými ústecký architekt a autor řady ceněných staveb Michal Gabriel.

Stavbu už nejde zastavit, tvrdí investor

Investorem stavby hotelu je společnost Ekofin, její zástupce Miloš Šnobl na možnost zastavení projektu a přepracování architektonického návrhu reagoval striktním odmítnutím.

Požadavek považuje za naprosto nereálný, protože jakýmkoli podobným zásahem by firma přišla o evropskou dotaci, která kryje většinu stavebních nákladů. Uvažuje se o petici za zastavení přestavby zámečku Za kritizované pojetí stavby ani necítí zodpovědnost.

"Nechali jsme u ústecké kanceláře Archatelier2000 zpracovat pět variant podoby hotelu, od návrhu v duchu stávající historické Větruše po moderní pojetí. Všechny jsme předložili radě města, ať si vybere. Zvolili moderní a nejdražší variantu, my ji nechali naprojektovat. Takže v tomto jsme nevinně," uvedl Šnobl.

Architekta Gabriela zaráží, proč se obrázek budoucí Větruše dostal na veřejnost až v době, kdy už je rozhodnuto, a to bez přizvání odborníků.

"Přál bych těmto radním, aby jim slepé střevo odoperoval primátor, protože Větruše se dostala do stejně nepovolaných rukou," podotkl.

Odpůrci stavby zvažují, že vyhlásí petici za její zastavení. A chtějí i rozpoutat jednání o změnách, které by přinesly větší zodpovědnost zástupců města k architektuře. Žádají mimo jiné, aby ve městě platila pro investory podmínka, že u staveb na exponovaných parcelách se vyhlásí architektonická soutěž.

Článek vyšel 10. 2. 2011 v ústecké příloze MF DNES.
Diskuzi k tématu najdete zde.

[IMG]

aktuální návrh dostavby restaurace Větruše podle ateliéru Archateliér 2000 (Ing. arch. Jana Kallmünzerová, Ing. Jan Kallmünzer); zdroj: http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=688597

[IMG]

původní návrh Václava Krejčího, Jany Kallmünzerové a Jana Kallmünzera z roku 1999; podrobnosti viz článek Martin Krsek: Jak bude vypadat hotel na Větruši?