RSS Facebook

Článek 

Ústečané brání svůj "nesmysl".

13. 10. 2010 | autor: Martin Krsek

Záměr zlikvidovat kuriózní plastiku před ústeckým Obchodním domem Labe vyvolává nečekaný rozruch. Ukázalo se, že zdánlivě přehlížené dílo lidově zvané „nesmysl“ zakořenilo v srdcích Ústečanů a bytostné zastánce má i mezi osobnostmi architektury a umění.
Osud výtvoru akademického sochaře Karla Kronycha s oficiálním názvem Labe proto zatím nechává jeho majitel otevřený.

Bouřlivá diskuze

Bourat a likvidovat jsme se naučili, vážit si práce a kumštu nikoliv,“ pobouřeně reagoval v diskuzi o osudu plastiky na webových stránkách Ústí-Aussig.net ústecký architekt Vladimír Novák.

„Stručně hlasuji pro zachování takzvaného "Nesmyslu", ve kterém jen málo Ústečanů odhalilo Labe. Nakonec i ta nevědomost má svoje kouzlo, takové echt ústecké, jenom to nesmí usnadňovat zbytečné ničení kulturních hodnot,“ poznamenal Ústečan Karel Nepraš.

Městu likvidace nevadí

Socha postavená v roce 1973 jako součástí architektonicky originálního Obchodního domu Labe by měla zmizet z jara příštího roku kvůli rekonstrukci podzemních prostor. Majitel se ji zdráhá vrátit a město proti odstranění díla nic nenamítá. Ale desítky Ústečanů ano. „Musím se přiznat, že mě příjemně překvapilo, kolik obyvatel města osud sochy zajímá. Seznámil jsem s názory veřejnosti majitele firmy a definitivní roznodutí o osudu plastiky se zatím odsouvá,“ komentoval odpor proti likvidaci plastiky ředitel Labe Petr Chmátal.

Kam s ní?

Většina hlasů pro zachování sochy zároveň žádá její vrácení na původní místo. Ale padlo i několik návrhů na případné přestěhovaní, třeba na střed kruháku na Střekově, do právě rekonstruvaných Městských sadů či do prostoru mezi nákupními centry Labe a Forum. Obchodní dům už dříve zveřejnil nabídku sochu darovat včetně dotace na přepravu. „Ozval se nám zájemce z jedné obce na Ústecku, který uvažuje o přesunu plastiky na kruhový objezd,“ dodal k ohlasům ředitel Chmátal.

Architektka: Je to paradox

Osud plastiky velmi zajímá i autorku Obchodního domu Labe významnou českou architektku Růženu Žertovou. Ta se cítí dočtena, že s ní majitelé záměr vůbec nekonzultovali. Je přesvědčena, že podle autorského zákona jsou povinni si vyžádat její posudek. „Ta plastika byla dost zajímavá a hezká, je škoda ji ničit. Kdysi se hodně stavěly sochy, byl to doplněk veřejného prostoru. Dnes na to peníze nejsou. Paradox je, že oni sochu mají a chtějí se jí zbavit,“ podotkla zklamaně.

Zmizely už stovky podobných

Snahu odvrátit odstranění ústecké monumentální plastiky otevřeně podpořil i sochař Pavel Karous, který se angažuje pro ochranu podobných "socialistických" výtvarných děl v Praze a založil unikátní webovou databázi Vetřelciavolavky.cz. "Troufám si trvrdit, že po revoluci v roce 1989 naši představitelé odstranili kolem stovek naprosto nevinných soch pod záminkou, že se jedná o „nějaký komunistický nesmysl“. Většinou se ale ukáže, že socha prostě musí ustoupit nějakému komerčně využitelnému účelu a nebo že jsou prostě majitelé líní sochu udržovat," poznamenal. Zdůraznil, že autor plastiky Labe Karel Kronych je mimořádný sochař a typický představitel stylu Brusel, který je dnes již sběratelsky oceňován a podílel se dokonce na veleúspěšné výstavě Expo 58. "Ústí nad Labem by přišlo o další mimořádnou monumentální realizaci, za kterou se v blízké budoucnosti budou sjíždět turisti," varuje.

(Rozšířená verze článku publikovaného v severočeské příloze MF DNES, 14. 08. 2010)

[IMG]

plastika Karla Kronycha před obchodním domem Labe